Begroting 2020

5. Gezondheid, welzijn, zorg en onderwijs

Speerpunten

De raad heeft op 7 juni 2018 het raadsprogramma 2018-2022 ‘Handen Ineen’ vastgesteld, waarin de volgende afspraken zijn opgenomen:

Afspraak

5.1

Toewerken naar een sociaal domein zonder schotten met minder regels, met als doelstelling goede zorg betaalbaar te houden; hierbij de inbreng van zorggebruikers periodiek monitoren en ons op basis daarvan te richten op preventie

Wat gaan we daarvoor doen?

5.1.1

Toezicht sociaal domein

Opzetten werkproces integrale vorm van toezicht en handhaving binnen het sociaal domein, in samenwerking met partners zoals het Peelland Interventie Team.

5.1.2

Signalen onrechtmatige zorg

Signalen van onrechtmatige zorg door aanbieders (ZIN en PGB) worden doorgezet naar GR Peelgemeenten en BIZOB, waarna gezamenlijk actie wordt ondernomen.

5.1.3

Vergroten kostenbewustzijn geïndiceerde zorg

Door het meezenden van de kosten van geïndiceerde zorg in de beschikking (aan ouders) doen wij een beroep op hun signalerend vermogen en vergroten wij het kostenbewustzijn, zowel bij de professionals als bij de inwoners van Laarbeek.

5.1.4

Bedrijfsvoering STL: handboek werkprocessen

Opstellen handboek werkprocessen Sociaal Team Laarbeek afronden.

5.1.5

Bedrijfsvoering STL: verbeterslag kwaliteit

Opstellen kwaliteitseisen hulpverlening en dossiervorming en inrichten interne kwaliteitscontrole.

5.1.6

Bedrijfsvoering STL: systeem Zorgned

Het systeem ZorgNed is ondersteunend aan de werkwijze van het STL en voorziet van dash-boardinformatie op basis waarvan de koers wordt bijgesteld.

5.1.7

Maatwerk

Onderzoeken en adviseren betreffende mandatering in juiste laag (moeder)organisatie ten behoeve van het uitvoeren van maatwerk en de omgekeerde toets.

5.1.8

Optimaliseren (algemene) voorzieningen

Onderzoeken en adviseren van goedkopere-adequate vormen van (geïndiceerde) zorg. Hiermee op zoek  naar cofinanciering, waaronder vanuit de Zorgverzekeringswet.

Afspraak

5.2

We zetten ons in voor een eenzaamheidsaanpak (voor jong en oud)

Wat gaan we daarvoor doen?

5.2.1

Eenzaamheidsaanpak integreren in welzijnswerk

Er is specifiek voorliggend (welzijns)aanbod beschikbaar voor alle leeftijden (zie 5.1. optimaliseren voorzieningen).

Afspraak

5.3

We blijven inzetten op een bredere kijk op gezondheid

Wat gaan we daarvoor doen?

5.3.1

Toegang Sociaal Team Laarbeek: brede uitvraag

De brede uitvraag in de triage vanuit de centrale toegangspoort levert op dat ongeveer 20% van de binnen gekomen vragen verwezen kan worden naar voorliggend veld of ondersteuning vanuit de juiste wetgeving (Zvw / Wlz / JGZ).

5.3.2

Toegang Sociaal Team Laarbeek: intakeformulier

De intake wordt gevoerd a.d.h.v. het intakeformulier inclusief zelfredzaamheidsmatrix. Alle leefgebieden komen in de brede uitvraag aan bod, zodat direct planmatig en integraal ingezet wordt vanuit het Sociaal Team Laarbeek.

5.3.3

Toegang Sociaal Team Laarbeek: normalisering

Door inwoners / aanbieders / partners te sturen in eigen verantwoordelijkheid en hen duidelijkheid te verschaffen over voorliggende mogelijkheden, attenderen wij onze inwoners op hun eigen kracht en vergroten wij de zelfredzaamheid. We vergroten hiermee het beroep op (algemene) voorzieningen/verlagen het beroep op geïndiceerde specialistische inzet met als doel het inzetten van de goedkoopst-adequate vorm van ondersteuning. Dit wordt zichtbaar met behulp van dashboardinformatie.

Afspraak

5.4

Bij de inrichting van openbare voorzieningen en openbare ruimte wordt rekening gehouden met mensen met een mentale of fysieke beperking

Wat gaan we daarvoor doen?

5.4.1

Duidelijke taal

Onze dienstverlening is toegerust op mensen met een mentale / fysieke beperking: een toegankelijke website voor al onze inwoners.

5.4.2

Inclusieve samenleving

Een interactief doorontwikkeld inclusiebeleid dat is uitgewerkt in een Lokale Inclusie Agenda en een actieplan. Gemeentelijk beleid waarin direct wordt uitgegaan van ‘de toegang en bruikbaarheid voor iedereen’ in plaats van ‘toegang en bruikbaarheid voor de gemiddelde gebruiker’. Toegankelijke voorzieningen in de gemeente voor inwoners met een beperking.

Afspraak

5.5

We willen overbelasting van mantelzorgers voorkomen

Wat gaan we daarvoor doen?

5.5.0

Afspraken

Geen afspraken opgenomen voor 2020.

Afspraak

5.6

We willen de participatie van jeugd bevorderen

Wat gaan we daarvoor doen?

5.6.1

Jongeren adviesraad

JAR geeft gevraagd en ongevraagd advies en initieert acties/activiteiten.

Afspraak

5.7

We zorgen ervoor dat accommodaties op orde blijven

Wat gaan we daarvoor doen?

5.7.1

Huisvesting harmonie O&U

Ondersteunen van duurzame huisvesting voor harmonie O&U.

Afspraak

5.8

Afspraken toegevoegd die niet in het raadsprogramma waren opgenomen

Wat gaan we daarvoor doen?

5.8.1

Prestatieafspraken woningbouw voor doelgroepen met specifieke behoeften

De jaarlijkse taakstellingen tot het huisvesten van vergunning- of statushouders zijn op orde en is er beleid geformuleerd over het huisvesten van arbeidsmigranten bij bedrijven. Ten behoeve van uitstroom beschermd wonen: de behoefte aan woningen voor uitstromende cliënten is in beeld / er zijn, afgestemd op behoefte, aantal woningen beschikbaar met urgentieregeling voor cliënten / eventuele aanpassingen. Ten behoeve van vergrijzende bevolking: anticiperen op de effecten van de vergrijzing van de bevolking door het maken van specifieke prestatieafspraken hierover.

5.8.2

Nationaal sportakkoord

Na een voorbereiding hiertoe in 2019 neemt Laarbeek (alle (sport)verenigingen in samenwerking met de gemeente) in 2020 deel aan het Nationaal Sportakkoord.

5.8.3

Kleedaccommodaties Mariahout/Flamingo's

De realisatie van twee kleedlokalen en douches op sportpark De Heibunders Mariahout met bijbehoren-de bestemmingsplanwijziging is in voorbereiding. Medio juli 2020 kan naar verwachting met de bouw begonnen worden.

5.8.4

Integrale jeugdgezondheidszorg

Door de integratie van de JGZ 0-18 bij de GGD kan er beter en vroegtijdig worden geïntervenieerd en preventief worden gewerkt, een gezinsgerichte benadering worden toegepast en worden de sterke kanten van de drie afzonderlijke JGZ organisaties samengebracht.  Op langere termijn leidt dit ook tot meer grip op uitgaven van de jeugdzorg. Tevens kan de zorg effectiever worden ingezet dan voorheen. Hiervoor investeren we in 2020 een bedrag van 22.000 euro.