Begroting 2020

3. Woon- en leefklimaat

Speerpunten

De raad heeft op 7 juni 2018 het raadsprogramma 2018-2022 ‘Handen Ineen’ vastgesteld, waarin de volgende afspraken zijn opgenomen:

Afspraak

3.01

Wij stemmen woningbouw af op de (demografische) vraag naar woningen op zowel de lange als korte termijn

Wat gaan we daarvoor doen?

3.01.0

Afspraken

Geen acties opgenomen voor 2020.

Afspraak

3.02

Wij hanteren het uitgangspunt van een evenredige verdeling van woningen over de kernen en de komende periode geven wij daarom prioriteit aan woningbouw in de kernen Aarle-Rixtel en Lieshout

Wat gaan we daarvoor doen?

3.02.1

Gebiedsontwikkeling Mimosaplantsoen (Aarle-Rixtel)

Afhankelijk van de voortgang van de lopende juridische procedures wordt het bouwrijp maken gestart, waarna de 13 woningen worden gebouwd en opgeleverd.

3.02.2

Gebiedsontwikkeling De Hopman (Aarle-Rixtel)

Het plangebied wordt woonrijp gemaakt en afgerond.

3.02.3

Gebiedsontwikkeling De Klokkengieterij (Aarle-Rixtel)

Het plangebied wordt bouwrijp gemaakt, de bodemsanering uitgevoerd en de ontwikkelaar en gemeente leggen de afspraken vast in een samenwerkingsovereenkomst.

3.02.4

Gebiedsontwikkeling Heindertweg (Aarle-Rixtel)

Realiseren 12 patiowoningen voor diverse doelgroepen (starters en senioren).

3.02.5

Herontwikkeling De Heuvel (Lieshout)

In maart 2020 starten we met de bestemmingsplanprocedure die gaat leiden tot herontwikkeling van het gebied ‘de Heuvel’ in Lieshout. Dit plan wordt gebaseerd op een uitgewerkte visie die is samengesteld in overleg met de klankbordgroep.

3.02.6

Gebiedsontwikkeling Nieuwenhof-Noord (Lieshout)

Wocom is bezig met planontwikkeling van 9 woningen. Wij verwachten in het eerste kwartaal 2020 de betreffende kavels aan Wocom te hebben verkocht (woonrijp maken in 2021).

3.02.7

Ontwikkelingen Vogelenzang (Lieshout)

Wocom is bezig met planontwikkeling van 4 woningen. Wij verwachten in het eerste kwartaal 2020 de betreffende kavels aan Wocom te hebben verkocht (woonrijp maken in 2021).

3.02.8

Herontwikkeling Baverdestraat

Momenteel worden ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing de benodigde onderzoeken uitgevoerd. Naar verwachting is het ontwerpbestemmingsplan in het 1e kwartaal van 2020 gereed. Verder zijn Wocom en de gemeente Laarbeek in gesprek over samenwerkingsvorm en afspraken met betrekking tot de herontwikkeling van deze locatie.

3.02.9

Uitbreidingslocaties

In 2020 wordt onderzocht welke uitbreidingslocaties in Laarbeek beschikbaar zijn. Dit maakt onderdeel uit van de Omgevingsvisie Buitengebied Laarbeek. Het mag duidelijk zijn dat de gemeente om speculatieve redenen niet communiceert (in welke vorm ook) over de uitbreidingsmogelijkheden. Tenzij deze gronden al in gemeentelijk eigendom zijn.

Afspraak

3.03

Ter behoud van het dorpse karakter worden niet alle open plekken bebouwd

Wat gaan we daarvoor doen?

3.03.0

Afspraken

Geen acties opgenomen voor 2020.

Afspraak

3.04

Naast uit- en inbreiding richten we ons ook op herbestemming en –structurering van bestaande bebouwde gebieden en gebouwen

Wat gaan we daarvoor doen?

3.04.1

Transformatiebeleid

In plaats van het open plekkenbeleid wordt er nieuw beleid geformuleerd voor herstructurering en transformatie. Dit Beleidsplan wordt in februari aan de gemeenteraad voorgelegd.

3.04.2

Cultuurhistorische waardevolle panden

Er wordt beleid ontwikkeld zodat met betrekking tot cultuurhistorische waardevolle panden in het buitengebied afwegingen kunnen worden gemaakt.

Afspraak

3.05

Er worden (nieuwe) afspraken gemaakt over het beheer- en onderhoudsniveau van de openbare ruimte

Wat gaan we daarvoor doen?

3.05.1

Uitvoeren bomenvervangingsplan

We vervangen 600 bomen in 2020.

3.05.2

Bokashi-composteren bermmaaisel

Onderzocht wordt of de techniek van het Bokashicomposteren* in 2021 in Laarbeek kan worden toegepast.*Bokashicomposteren: organisch restmateriaal  (bijvoorbeeld bermmaaisel) wordt na fermentatie teruggegeven aan de bodem om de vruchtbaarheid te vergroten. Ook wordt door het extra organisch materiaal water beter vastgehouden.

3.05.3

Baggeren watergangen en sloten

Uitvoering geven aan de jaarschijf 2020 van het in 2019 vastgestelde beheerplan onderhoud watergangen en sloten.

Afspraak

3.06

We voeren een krachtige proactieve lobby gericht op bereikbaarheid en een aanvaardbaar verkeersniveau ten behoeve van de leefbaarheid (volgens Ladder van Verdaas)

Wat gaan we daarvoor doen?

3.06.1

Bereikbaarheid en aanvaardbaar verkeersniveau ten behoeve van de leefbaarheid

Op basis van de op te leveren planstudie Beekse Brug wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor de uitvoering.

3.06.2

Wegnemen knelpunten

In overleg met verkeerswerkgroepen zullen knelpunten van beperkte omvang worden weggenomen.

3.06.3

Bevorderen bewustzijn met betrekking tot gedrag in het verkeer

Door actief aandacht te vestigen op (onveilig) gedrag in het verkeer wordt de onveiligheidsbeleving verbeterd, zonder hiervoor fysieke inrichtingsmaatregelen te treffen.

Afspraak

3.07

Wij stellen een visie op voor het buitengebied

Wat gaan we daarvoor doen?

3.07.1

Omgevingsvisie

In het voorjaar van 2020 wordt een conceptversie van de Omgevingsvisie voorgelegd aan de raad, omliggende gemeenten en bestuurlijke partners (Waterschap, provincie, Veiligheidsregio). De definitieve besluitvorming in de gemeenteraad is voorzien in juni 2020.

Afspraak

3.08

Wij gaan op zoek naar kansen en nieuwe economische dragers voor vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen

Wat gaan we daarvoor doen?

3.08.0

Afspraken

Geen afspraken opgenomen voor 2020.

Afspraak

3.09

We zetten onverminderd in op duurzaamheid en brengen focus aan in concrete duurzaamheidsdoelstellingen en tegelijkertijd verankeren we duurzaamheid in alle beleidsonderwerpen

Wat gaan we daarvoor doen?

3.09.01

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed; Meerjarenonderhoudsplan

Gemeentelijk vastgoed verduurzamen door het opnemen van duurzaamheid in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

3.09.02

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed; routekaart

Gemeentelijk vastgoed verduurzamen door het maken van een routekaart voor verduurzaming.

3.09.03

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed; energiescans

Gemeentelijk vastgoed verduurzamen door het gebruiken van energiescans voor het uitvoeren van maatregelen voor verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen.

3.09.04

Opleveren transitievisie warmte

Transitievisie warmte voorbereiden in 2020 d.m.v. participatietraject voor inwoners en expertsessies, zodat de visie in 2021 kan worden vastgesteld. De Raad wordt via RIB’s op de hoogte gehouden.

3.09.05

Regionale Energie Strategie (RES)

Laarbeek levert een actieve bijdrage aan de totstandkoming van de RES in de MRE-regio en subregio de Peel. In het eerste kwartaal van 2020 wordt de conceptversie van de RES opgeleverd, op basis daarvan wordt gedurende 2020 de uitvoering voorbereid en de definitieve versie ontworpen, zodat die in 2021 kan worden vastgesteld.

3.09.06

Focustraject: duurzaam wonen

Geplande activiteiten zijn o.a. het afronden van duurzaamheidsleningen nieuwbouw SVN, invulling geven aan Energieloket, duurzaamheidscafé organiseren over duurzaam wonen, deelname duurzame huizenroute, samenwerking met Buurkracht en het ondersteunen van SPDL.

3.09.07

Focustraject: duurzame leefomgeving

Geplande activiteiten zijn o.a. het organiseren van een duurzaamheidscafé over natuurontwikkeling, deelname aan de boomplantdag, interne afstemming over ecologisch beheer pachtgronden, Operatie Steenbreek.

3.09.08

Focustraject: duurzaam grondstoffengebruik

Geplande activiteiten zijn onder andere het organiseren van een actie ‘plasticvrij’, een snoeproute actie, overleg met basisscholen over lesmateriaal afval scheiden, duurzaamheidscafé over circulaire economie.

3.09.09

Focustraject: duurzaam ondernemen

Geplande activiteiten zijn onder andere het maken van een digitale kaart met duurzame (agrarische) bedrijven in Laarbeek, informatiebijeenkomst organiseren over bodemvruchtbaarheid, benchmark MVO implementeren.

3.09.10

Verduurzamen eigen bedrijfsvoering

Komen tot vaststelling en uitvoering van een plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) voor Laarbeek.

3.09.11

Klimaatadaptatie

Vaststellen van een beleidsplan waarin het klimaatbestendig en waterrobuust handelen van de gemeente Laarbeek wordt verankerd, op basis van de oplossingsrichtingen die volgen uit in 2019/begin 2020 te voeren klimaatdialogen.

3.09.12

Uitvoeren eerste maatregelen klimaatadaptatie

Vooruitlopend op vaststellen beleidsplan klimaatbestendig en waterrobuust handelen (volgens 3.9.7) uitvoering geven aan de eerste concrete acties en/of maatregelen die voortkomen uit de in 2019/begin 2020 te voeren klimaatdialogen.

Afspraak

3.10

We zetten in op het versterken van de natuur en landschap van Laarbeek

Wat gaan we daarvoor doen?

3.10.1

Ecologische verbinding Mariahoutse bossen en Het Geregt

We verkennen de mogelijkheden en kansen voor een ecologische verbinding tussen de Mariahoutse bossen en Het Geregt (Meijerijstad) en gaan, indien mogelijk, over tot realisatie.

3.10.2

Ecologische verbinding Heieindse Loop en Mariahoutse bossen

We verkennen de mogelijkheden en kansen voor een natte ecologische verbinding langs de Heieindse Loop en de zuidrand van de Mariahoutse bossen (richting Torreven) en gaan, indien mogelijk,  over tot realisatie.

3.10.3

Ondersteuning initiatieven ter verbetering van natuur en landschap

We sluiten een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor Stika (stimuleringskader groen blauwe diensten) of maken een eigen regeling voor ondersteuning van particuliere initiatieven ter verbetering van natuur en landschap.

3.10.4

Beheerplannen nieuw aangelegde natuur

We stellen beheerplannen op voor de nieuw aangelegde natuur. Daarin wordt omschreven welke onderhoudsmaatregelen nodig zijn om de natuur duurzaam in stand te houden.

3.10.5

Vervolgtraject Groenstrijd

We starten een vervolgproject op voor de Groenstrijd 2.0. We blijven in samenwerking met inwoners en bedrijven Laarbeek “vergroenen” en betrekken hier ook de dorpsraden bij. We werken een nieuwe actie uit waarbij het accent zal liggen op klimaatadaptatie, biodiversiteit en inwonersparticipatie. Daarmee sluiten we beter aan bij de doelstellingen uit ons duurzaamheidsprogramma.

3.10.6

Plan van aanpak invoering Omgevingswet

Invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, implementatie van nieuwe taken in het kader van de Omgevingswet, het vastleggen van de nieuwe werkprocessen in het kader van de Omgevingswet, het uitvoeren van een inventarisatie van regels en verordeningen die in Laarbeek van toepassing zijn op de fysieke leefomgeving en het maken van keuzes met betrekking tot het in stand houden van regels en verordeningen met betrekking tot de fysieke leefomgeving.

3.10.7

Woonwagenkamp Aarle-Rixtel

De gemeente is verantwoordelijk is voor het onderhoud van de 8 sanitaire units. In 2020 worden de units gerenoveerd.

Afspraak

3.11

Afspraken toegevoegd die niet in het raadsprogramma waren opgenomen

Wat gaan we daarvoor doen?

3.11.1

Invoering AIREAS luchtkwaliteitsysteem

Met de komst van de Omgevingswet gaat meer aandacht uit naar gezondheid. Aandacht is nodig voor een evenwichtige toedeling van functies aan locaties waarbij in ieder geval rekening moet worden gehouden met het belang van het beschermen van de gezondheid.Diverse (milieu)thema’s hebben een directe relatie met gezondheid. Een te slechte luchtkwaliteit, veel geluidoverlast, etc. hebben invloed op de gezondheid van de burgers. Bij het verlenen van vergunningen worden normen opgenomen voor bijvoorbeeld geluid om de hinder voor omwonenden te beperken waarmee indirect de gezondheid van omwonenden kan worden gegarandeerd. Onder de Omgevingswet worden gemeenten verplicht om ‘omgevingswaarden’ te monitoren. Om aan deze verplichting inhoud te geven is de ODZOB samen met de gemeenten een regionaal meetnet luchtkwaliteit aan het opzetten. Niet alleen fijn stof wordt gemeten, maar ook andere parameters als ammoniak en endotoxinen. Daarnaast biedt het regionaal meetnet een plek voor ontwikkelaars van sensortechnieken om hun systemen te testen en te valideren.AIREAS is een berekeningstool/-methode die wordt toegepast bij vergunningsaanvragen. Hiervoor betalen wij als gemeente jaarlijks een bedrag van € 7.500.